COOL TECH IDEA za GuideB bicikl vodič

image

Na velikoj gala svečanosti u Hotelu Esplanade dodijeljene su VIDI e-novation Awards 2019 nagrade za najbolje hi-tech projekte. Deseteročlani žiri imao je težak zadatak odabrati najbolje među rekordno pristiglih 50 prijava.

Nisu se svi odlični projekti probili do glavnih nagrada, no onim perspektivnim rješenjima koji imaju šanse razviti se u odlične proizvode posebnu je nagradu COOL TECH IDEA dao časopis VIDI.

Upravo jedan od projekata koji ima veliku šansu razviti svoj puni potencijal je i GuideB - bicikl vodič mladog inovatora Maria Ljubičića.

GuideB je električni bicikl koji „zna“ što korisniku treba. Biciklist se prijavljuje na aplikaciju te bicikl otključava karticom. Sustav se sastoji od električnog bicikla, kacige i softvera i svakom se korisniku prilagođava uzimajući u obzir njegove mogućnosti. U obzir se uzima i doba dana, vremenska prognoza i stanje baterije te se prema tome kreiraju rute. Moguće je birati između avanturističkih, povijesnih, istraživačkih i drugih ruta. Moguće je filtrirati sadržaje, odabrati najzanimljivije lokacije koje vam predlaže bicikl. Bicikl na jednom punjenju ostvaruje domet oko 100 km, kroz aplikaciju ga se može postaviti kao turističkog vodiča s ključnim informacijama te komunicirati na više jezika.

„Bicikl je napravljen od aluminijskog okvira, teži 18 kg, baterija je litij-ionska i motor od 250 W unutar zakonskog ograničenja. Naprijed je LED display od 7'' na kojemu je prikaz ruta te kacigu preko koje korisnik dobiva sve potrebne informacije. Softverska komponenta je i najveća inovacija uz naš BMS za bateriju. Softver u svakom trenutku zna ono što korisnik želi, što će mu ispričati, kuda ga odvesti i sl.“, rekao je Mario Ljubičić koji stoji iza projekta.