AI automatski procjenjuje štetu na autima

image

Croatia osiguranje uvodi sofisticirani digitalni sustav koji povezuje rad rotacione 360° view mehaničke platforme, 3 kamere koje fotografiraju vozilo u visokoj rezoluciji u širokom planu i zoom kadru, kalkulacijskog sustava za detekciju oštećenja i kalkulaciju popravaka.

Ovo Croatijino napredno rješenje omogućava da vozači ne izlaze iz vozila, a šteta je procijenjena za manje od tri minute, što je pet puta brže od dosadašnjeg klasičnog načina.

Sustav raspoznaje oštećenja odnosno njihov intenzitet te cijelo vrijeme uči na milijunima case-ova koji su već prije napravljeni i pohranjeni u središnju bazu. Sve nove kreirane fotografije vozila, vraća u globalni data lake. Svaki dan se sustav puni sa 1,5 milijuna novih fotografija na kojima sustav može dalje učiti i poboljšavati performanse.

Baza automobila u koju poseže ovaj alat seže čak 30 godina u povijest te sada broji preko 1,5 milijardi fotografija različitih dijelova automobila s kojim se može povezati šteta.

Ovaj sustav se temelji na rješenju Visual Intelligence američke grupacije Solero. Inače, u samom procesu postoji trijaža i ne može svako vozilo otići na automatsku procjenu o čemu kod prijave odlučuje procjenitelj temeljem prijave same štete. Kad sustav obavi precizno fotografiranje cijelog vozila te nije siguran, operateru daje zahtjev za potvrdom posebno ako se radi o više šteta na istom vozilu.

Točnost procjene štete raste s vremenom, prije godinu dana bila je 87%, a sada je čak 93%. Kako je sustav relativno „mlad“ očekuje se da će svakom slijedećom godinom, točnost biti sve veća.

Sustav automatizirane procjene naslanja se tehnološki na već implementiranu prijavu štete putem QR koda koja Croatijinim klijentima omogućuje brzu i samostalnu prijavu štete u samo nekoliko minuta bez potrebe za fizičkim popunjavanjem papirnate dokumentacije.

U novo procjenilište tvrtke Croatia osiguranje u Drmićevoj ulici u Zagrebu i razvoj AI platforme za prijavu i procjenu šteta investirano je preko 400.000 eura.

U zadnje tri godine u digitalizaciju smo uložili više od 33 milijuna eura, a rješenje koje danas predstavljamo još je jedan veliki iskorak koji donosimo na hrvatsko i europsko tržište. Želimo osigurati da naši klijenti u najkraćem roku dobiju najkvalitetniju uslugu, a tehnologija nam to danas omogućuje", rekao je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja predstavljajući inovaciju.

Prosječno trajanje prijave i procjene s novom je tehnologijom pet puta brže. Klasična prijava i procjena šteta na vozilima traju od 30 do 45 minuta, a sada šest do osam minuta, od čega sama procjena traje do tri minute.

U uređenju i opremanju našeg novog procjenilišta želja nam je bila stvoriti ugodno okruženje za naše klijente i kolege koji svakodnevno rade na poslovima prijave i procjene šteta pa smo osmislili čitav niz sadržaja među kojima i ovu naprednu AI platformu. Proces prijave, procjene i obrade štete kreće prijavom štete putem QR koda i traje samo nekoliko minuta bez potrebe fizičkog popunjavanja papirnate dokumentacije. Zatim slijedi procjena štete na rotacionoj 360° platformi, a sve bez izlaženja iz vozila, u trajanju od maksimalno tri minute. Tijekom procjene, sustav aktivno komunicira s korisnikom kroz obavijesti na ekranu. U isto se vrijeme kroz AI rješenje obavlja prepoznavanje vozila i oštećenja te se po završetku rotacije platforme izrađuje kalkulacija popravka vozila koju će klijent zaprimiti u realnom roku”, pojasnila je Vesna Sanjković, direktorica Sektora za upravljanje naknadama šteta u Croatia osiguranju.

Uz prijavu i procjenu moguće je odraditi i jednostavniji popravak štete na vozilu u suradnji s partnerom na lokaciji pa klijenti mogu sve napraviti na jednom mjestu.

Autor: PR

Podijeli