A1 slavi 20 godina na tržištu

image

Kao jedna od najvećih greenfield investicija, A1 se profilirao kao jedan od vodećih hrvatskih telekoma, pri čemu su 20-u godišnjicu proslavili predstavljajući rezultate neovisnog međunarodnog istraživanja P3. A1 osvojio je certifikat P3 Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj, a novinarima su se na svečanosti pohvalili CEO Jiry Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska i Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

Tomislav Makar je naglasio: "Kontinuirano investiramo u razvoj mobilne mreže, a jedna od posljednjih je implementacija LTE Advanced Pro funkcionalnosti čime smo povećali kapacitete i omogućili mobilno surfanje do 1,35 Gbit/s na 4G mreži. Time smo već uoči samog početka turističke sezone osigurali maksimalan kapacitet na najopterećenijim lokacijama u kontinentalnom dijelu Hrvatske te brojnim turističkim mjestima“

A1 Hrvatska je i pružatelj konvergentnih usluga, a uz najbolju mobilnu mrežu za koju su dobili certifikat P3, kao jaku stranu naveli su i velika ulaganja u fiksnu mrežu na kojoj imaju najveće brzine preuzimanja sadržaja i minimalne latencije.

Istraživanje prema kojima su dobili ova priznanja, provedena su u najvećim gradovima i naseljima, te prometnicama pri čemu su se prikupljali podaci o kvaliteti usluge kod korisnika. Parametri koji su ulazili u ocjenjivanje su govorne usluge, kvaliteta učitavanja web stranica, YouTube streaming i preuzimanje sadržaja.

Mobilnom A1 mrežom pokriveno je 99% populacije, od čega je 98% pokrivenost 4G mrežom. Naprednim se tehnologijama u 4G Advanced Pro mreži postižu brzine do 1,35 Gbps. A1 Hrvatska je prvi i jedini pružatelj nacionalne pokrivenosti NB IoT mrežom.

Kada je u pitanju fiksna mrežna, A1 Hrvatska raspolaže s ukupno 13 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže te pokriva 530 tisuća kućanstva u više od 50 gradova super-brzim internetom do 500 Mbps u komercijalnoj upotrebi.

Predsjednik Uprave govorio je o naglascima iz 20 godišnje povijesti kompanije s fokusom na P3 nagradu te na bližu 5G budućnost.

„Certifikat P3 Best in Test rezultat je visokih ulaganja u modernizaciju i kvalitetu mreže te snažnih i kontinuiranih investicija prema uvođenju 5G tehnologije u Hrvatskoj. Cilj je stvoriti sustav najviše kvalitete i spremnosti za mrežu pete generacije koja će Hrvatskoj donijeti jednaku povezivost u svim dijelovima zemlje.", rekao je Jiří Dvorjančanský.