200 sudionika na robotičkom natjecanju za osnovnoškolce

image

U Zagrebu je održano napredno natjecanje u edukacijskoj robotici za osnovnoškolce pod nazivom MakeX European Open 2019. Sudjelovalo je 200 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije i Kosova koji su programirali robote i rješavali zadatke koristeći logičko razmišljanje, strateško planiranje i rješavanje problema poput pomicanja objekata, praćenja linija, prepoznavanja boja i drugih kompleksnih radnji koje roboti trebaju sami napraviti. Najuspješniji na natjecanju su bili timovi iz OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba, tim iz Robotičkog kluba Osijek i tim iz OŠ Julija Klovića iz Zagreba.

Ovakav tip natjecanja organizira Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) već drugu godinu za redom. Na njemu se mogu prijaviti i sudjelovati sve edukativne ustanove (škole, knjižnice, udruge koje rade s djecom, knjižnice,...) u Hrvatskoj, a većini je IRIM donirao opremu za sudjelovanje u prošloj školskoj godini.

Tema natjecanja za ovu godinu je bila “Zaštitnik grada” (City Guardian) i natjecatelji su rješavali tematske zadatke s ciljem održavanja i unapređenja fiktivnog grada (štednjom energije, sortiraju otpad, miču prepreke, recikliraju, itd. Osim natjecanja, za sve sudionike i druge zainteresirane organizirana je i konferencija „STEM revolucija u zajednici“ gdje su sudionici besplatno mogli poslušati zanimljiva predavanja i sudjelovati na radionicama robotike i programiranja (Arduino Internet of Things tehnologije, mikrokontroleri,...).

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema. U ovom se natjecanju timovi sastoje od maksimalno dva natjecatelja iz jedne ustanove u jednoj dobnoj skupini. Zadaci i natjecanje su osmišljeni tako da timovi moraju surađivati kod rješavanja zadataka kako bi osvojili što više bodova.