Čokolada i službeno dobra za srce
- Objavljeno u ZDRAVLJE
Rezultati potvrđuju zaključke postojećih istraživanja koja se uglavnom slažu po pitanju moguće korisne veze između čokolade i zdravlja srca. Autori naglašavaju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se provjerilo je li za smanjenje rizika zaista odgovorna čokolada ili se ono pak može objasniti nekim drugim čimbenikom koji nije uzet u obzir.
Rezultati istraživanja predstavljeni su na kongresu Europskog kardiološkog društva u Parizu u ponedjeljak, 29. kolovoza 2011. godine.
Znanstvenici su analizirali rezultate sedam istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 100.000 sudionika, od koji su jedni bolovali od srčanih bolesti, a drugi ne.
Za svako istraživanje usporedili su dvije skupine, onu koja je jela najviše čokolade s onom koja ju je jela najmanje. U obzir su uzete i razlike u vrsti i kvaliteti istraživanja kako bi se osigurala što veća objektivnost.
“ kod onih koji su jeli najveće količine čokolade smanjen je razvoj kardiovaskularnih bolesti za 37% ”
Pet istraživanja utvrdilo je postojanje korisne veze između većih količina čokolade i rizika od razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Prema rezultatima ovih istraživanja "najveće količine čokolade povezane su sa smanjenjem razvoja kardiovaskularnih bolesti za 37% i smanjenjem slučajeva moždanog udara za 29%, u usporedbi s jedenjem najmanjih količina čokolade." Nije ustanovljena značajnija povezanost sa smanjenjem slučajeva zatajenja srca.
Autori istraživanja tvrde da se rezultati trebaju tumačiti s oprezom, obzirom na činjenicu da je komercijalno dostupna čokolada vrlo kalorična (oko 500 kalorija na 100 grama), te prevelike količine mogu dovesti do povećanja težine, rizika od dijabetesa i srčanih oboljenja.
Tko zna, možda ćemo uskoro čokoladu moći dobivati na recept u ljekarnama.
Izvor: znano.st