Vodeni ciklus se pojačava atmosferskim zatopljenjem
- Objavljeno u Znanost
Australski znanstvenici iz Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO) i znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore iz Kalifornije, izvijestili su o promjenama uzoraka saliniteta u globalnom oceanu tijekom posljednjih 50 godina, označavajući jasnu identifikaciju klimatske promjene.
Vodeći autor, dr. Paul Durack, kaže da su gledajući promatrane promjene u salinitetu oceana i veze između saliniteta, oborina i evaporacije u klimatskim modelima, determinirali da je vodeni ciklus ojačao za četiri posto od 1950. do 2000., što je dvostruko više od sadašnje generacije globalnih klimatskih modela.
"Promjene saliniteta u oceanu potvrđuje da su se klima i globalni vodeni ciklus promijenili. Ove promjene sugeriraju da su sušne regije postale još suše, a regije s mnogo padalina još vlažnije kao odgovor na promatrano globalno zatopljenje", kaže dr. Durack.
S predviđenim porastom temperature za 3°C do kraja stoljeća, znanstvenici procjenjuju da je moguće 24 postotno ubrzanje vodenog ciklusa.
"Ocean je bitan za klimu – ima zapremninu od 97 posto svjetske vode; prima 80 posto svih padalina i; apsorbira 90 posto povećanja Zemljine energije koje je povezano s prošlim atmosferskim zatopljenjem," kaže suautor, dr. Richard Matear iz CSIROa
Znanstvenici su kombinirali 50 godina promatrane promjene u salinitetu s promjenama modela globalne klime i otkrili "snažan dokaz intenziviranja globalnog vodenog ciklusa sa stopom od oko osam posto po stupnju površinskog zatopljenja," kaže dr. Durack.
Dr. Durack kaže da uzorci nisu ujednačeni, s regionalnim variranjima koje se slaže s mehanizmom "bogati se bogate", gdje su vlažne regije vlažnije, a suhe suše.On kaže da promjena u dostupnosti slatkih voda kao odgovor na promjenu klime predstavlja značajniji rizik ljudskim zajednicama i ekosistemima nego zatopljenje samo po sebi.
"Promjene u globalnom vodenom ciklusu i odgovarajuća preraspodjela padalina će utjecati na dostupnost, stabilnost, raspoloživost i uporabu hrane," kaže dr. Durack.Izvor: znano.st