Posluženi prvi laboratorijski uzgojeni riblji fileti
- Objavljeno u POP TECH
U posljednje dvije godine, izraelska tvrtka Steakholder Foods (bivši MeaTech 3D) donijela nam je laboratorijski uzgojene goveđe odreske. Sada je proizvela, kako kaže, prve cijele filete uzgojene ribe na svijetu.
Fileti, koji tek trebaju izaći na tržište, stvoreni su kroz partnerstvo između Steakholder Foodsa i singapurskog Umami Meatsa. Potonji je opskrbio matične stanice škarpine, koje je Steakholder uzgojio i ugradio u bio-tintu za 3D ispis.
Rezultirajući fileti spremni su za pripremu odmah nakon bioprintanja, a mogu se pohvaliti prirodnom pahuljastom teksturom zahvaljujući, kako kažu, "novorazvijenoj tehnologiji koja čeka patent". Nasuprot tome, ostalo meso uzgojeno u laboratoriju zahtijeva period inkubacije i sazrijevanja nakon tiskanja.
Fileti navodno imaju i okus prave ribe, što na neki način i jesu. Na nedavnoj degustaciji održanoj u Steakholder objektima, posebni gosti imali su priliku kušati jela u singapurskom i izraelskom stilu koja su uključivala filete.
"Oduševljeni smo što smo proizveli prvu uzgojenu ribu s cijelim fileom u svijetu u partnerstvu sa Steakholder Foodsom", rekao je izvršni direktor Umami Meatsa, Mihir Pershad. "U ovom prvom kušanju predstavili smo uzgojeni proizvod koji ima okus i topi u ustima upravo onako kako bi izvrsna riba i trebala. U nadolazećim mjesecima namjeravamo objaviti naše planove za dovođenje ove uzgojene ribe svjetske klase na tržište."