Je li vaša hrana doista bez glutena

image

Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevinu koje ima u pšenici, raži i ječmu. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.

Jedini lijek i prvo i osnovno pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta koja traje cijeli život, što znači da se iz prehrane izbacuju sve namirnice koje u sebi sadrže pšenicu, raž i ječam, no ako si sve obroke ne pripremate sami i ne koristite isključivo svježe namirnice za njih, nikada nećete biti sigurni ima li u hrani glutena ili ne.

Tvtka Nima koja je nastala kao spinout znanstvenika MIT-a, razvila je mobilni, visoko osjetljivi senzor glutena, koji će osobama s celijakijom vrlo brzo reći je li hrana koju se spremaju pojesti doista sigurna za njihovu prehranu, što može biti posebno korisno pri konzumaciji hrane u restoranima.

Trokutasti Nima senzor s dužinom stranice od 7,6 cm dolazi s otopivim kapsulama u koje umećete uzorke hrane veličine graška. Nakon toga kapsulu ubacite u uređaj, gdje će se uzorak miješati s otopinom koja detektira gluten. Kroz dvije do tri minute na uređaju će se prikazati digitalni zaslon koji će prikazom "smješka" ili "plačka" prikazati sadrži li hrana gluten ili ne, a rezultati svakog testa obavljenog Nima senzorom šalju se automatski aplikaciji koju je razvila tvrtka, te im svatko može pristupiti. 

Ideja tvrtke je da u budućnosti razviju senzore koji će na sličan način detektirati alergente, pesticide, teške metale, otrovne supstance i slične sastojke koje ne biste željeli konzumirati u svojoj hrani, pa bi već iduće godine trebala izaći nova dva senzora na kikiriki i mlijeko.

Nima detektor glutena može se kupiti predbilježbom po cijeni od 199 dolara (1.347 kn) na stranici proizvođača.

Izvor: MIT News

Podijeli