5 stvari koje možete napraviti s vinom, osim da ga popijete

image

Postoji mnogo mogućnosti kako iskoristiti vino koje je preostalo ili čak ono koje je predugo stajalo otvoreno i više nije dobro za piće ili kuhanje. Donosimo vam 10 opcija što učiniti s preostalim vinom. 

1. Omekšati kožu 

Antioksidansi po kojima je crveno vino poznato je jednako korisno i za vašu kožu. Iskoristite preostalo vino kao toner za kožu ili ga ulijte u kupku u kojoj ćete se namakati nekih posla sata. Možda nećete osjetiti onu finu vrtoglavicu kao kada ga popijete, ali ćete zato imati kožu glatku poput bebine. 

2. Detaljno očistite povrće i voće 

Ako vas je strah kemikalija kojima su prskani povrće i voće, onda je vino pravo rješenje. Ulijte vino u bočicu s raspršivačem, razrijedite ga s vodom i pošpricajte po voću i povrću prije pranja. Alkohol u vinu će ukloniti nečistoće i kemikalije puno bolje od vode. Ono može uništiti i ozbiljne bakterije kao što su E. Coli i salmonela. 

3. Čišćenje 

Preostalo vino je odlično za dezinficiranje kuhinje. Kombinacija alkohola i kiselosti može ukloniti mrlje i uništiti mikrobe bez grubih i štetnih kemikalija kao u standardnim sredstvima za čišćenje. Samo pazite s površinama od granita – jer im vino može naštetiti. Bijelo vino je odlično i za čišćenje prozora, ogledala i staklenih površina i predmeta. 

4. Bijelim vinom protiv mrlja od crvenog vina 

Znate onaj neugodan trenutak kada ste prolili čašu crvenog vina na novi bež tepih vaših prijatelja? To se dešava. No ne morate brinuti, spasit će vas bijelo vino. Prelijte mrlju s bijelim vinom i brzo upijte papirnatim ubrusima ili dobro upijajućom krpom. 

5. Marinadom protiv raka 

Možda vam se ne čini da je mariniranje mesa u vinu neko novo otkriće i vjerojatno ste to prije ili kasnije isprobali. No, jeste li znali da ako meso marinirate 6 sati u vinu možete spriječiti stvaranje kancerogenih stvari koje se javljaju prilikom pečenja ili grilanja, i to za 90 posto! Uz to meso će biti ukusnije i mekanije. 

Ako vas zanima za kojih još 5 korisnih stvari možete koristiti ostatke vine posjetite portal Žena.hr.