10 stvari koje ne biste smjeli stavljati na Fejs

image

Kako najkraće opisati Facebook? Zabava, zaraza i prokletstvo! To su vjerojatno tri riječi koje najbolje opisuju tu najpopularniju i najmasovniju društvenu mrežu. Mada vaše neukusne fotografije s tuluma može objaviti i neki vaš prijatelj, morate biti svjesni da ste za 90% sadržaja sami odgovorni. 

Stoga vam preporučamo da sljedeće stvari nikada ne objavljujete na mreži svih mreža

1. Pjesme, statuse i imena koja aludiraju na nedavnu prekinutu vezu 

Nikad nemojte objavljivati ništa po tom pitanju pa makar to razumio samo uži krug prijatelja. Pasivno-agresivne poruke nikada koje su usmjerene na vaše bivše, stvorit će o vama sliku ljute i očajne osobe i vrlo brzo ćete požaliti da ste to stavili na mrežu. 

2. Negativne postove o drugim ljudima 

Nemojte ni u kojem slučaju stavljati negativne postove i komentare o nekim osobama, ma koliko vas živcirale i koliko god ih mrzili zbog bilo kojeg razloga. Nemojte se dovoditi u neugodne situacije zbog trenutka nesmotrenosti. 

3. Plan odmora 

Planirate odmor i jedva čekate da počne? E, pa ne morate cjelokupni plan i odbrojavanje dana objavljivati na fejsu. Takve informacije se šire nevjerojatnom brzinom pa biste potencijalnim lopovima mogli dati vrlo dobar plan pljačke vašeg doma. 

4. Česti linkovi na vaše omiljene web stranice 

Nemojte zatrpavati prijatelje vašim osobnim interesima koje možda zanima uski krug ljudi. To će ih iritirati, pa će vas vrlo brzo skinuti s liste prijateljstva. 

5. Osobne obiteljske informacije, posebno male djece 

Svi roditelji bi voljeli da se drugi ljudi dive njihovoj djeci, no nemojte stavljati njihove gole fotografije (iz kade), kako ne bi došlo do zlouporabe. Također, pokušajte ne upotrebljavati njihova puna imena i prezimena, informacije o vrtiću, školi, njihovim redovitim aktivnostima. Nikad se ne zna tko sve gleda fotografije i zbog čega prikuplja informacije. 

6. Upitnici i ankete 

Znate one sve moguće upitnike i ankete koje vam šalju prijatelji? Nemojte ih popunjavati! Ne samo da će širi krug prijatelja, poznanika i kolega indirektno saznati vaše intimne detalje, već se među njima možda krije lažna stranica za phishing vašeg passworda. 

7. Poslovne novosti 

Nikada ništa o bivšem, sadašnjem i budućem poslu ne stavljajte na Facebook. Naime, mnoge osobe su na taj način ostale bez sadašnjih i potencijalnih poslova. 

8. Poziv na zabavu 

Osim ako ne želite mnogo uvrijeđenih prijatelja koje niste pozvali na zabavu ili pak na vratima nepoznate goste, nemojte stavljati javne pozive na privatne zabave za odabran krug ljudi. 

9. Broj mobitela 

Nikad, ni u ludilu ne stavljajte brojeve mobitela na profil Facebooka, jer ćete vrlo brzo početi dobivati pozive i poruke od nepoznatih osoba i kompanija. 

10. Kompromitirajuće fotografije 

Nikad na objavljujte pijane, polugole ili gole fotografije, niti fotografije seksualne naravi. Ako fotografije ne možete pokazati roditeljima, ne stavljate ih na Facebook.

Više pročitajte na portalu Žena.hr