Bez ovih 6 namirnica veći je rizik od infarkta

image

Znanstvenici sa Sveučilišta McMaster proveli su globalno istraživanje koje je bilo usredotočeno na hranu koja se obično smatra zdravom. Istraživači su izveli rezultat iz PHRI-jeve opsežne PURE studije koja je u tijeku, a zatim su to ponovili u pet neovisnih studija za mjerenje zdravstvenih ishoda u različitim regijama svijeta i kod ljudi s ili bez kardiovaskularnih bolesti (KVB).

Studija koju su vodili istraživači Sveučilišta McMaster i Hamilton Health Sciences s Population Research Health Institutom (PHRI) otkrila je da je nedovoljno konzumiranje šest ključnih namirnica povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod odraslih.

Konzumacija voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, ribe i punomasnih mliječnih proizvoda ključna je za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar. Studija je također otkrila da se zdrava prehrana može postići na različite načine, poput uključivanja umjerenih količina cjelovitih žitarica ili neprerađenog mesa.

Prethodna i slična istraživanja bila su usredotočena na zapadne zemlje i dijete koje su kombinirale štetnu, ultraprerađenu hranu s hranom bogatom hranjivim tvarima. Ovo je istraživanje bilo globalnog opsega i usredotočeno na hranu koja se obično smatra zdravom.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je 2019. gotovo 18 milijuna ljudi umrlo od kardiovaskularnih bolesti, što predstavlja 32 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu. Od tih smrti, 85 posto je bilo zbog srčanog i moždanog udara. Istraživači PHRI-ja i njihovi globalni suradnici analizirali su podatke 245.000 ljudi u 80 zemalja iz više studija. Rezultati su objavljeni u časopisu European Heart Journal 6. srpnja.

"Prethodni rezultati prehrane, uključujući dijetu EAT-Lancet i mediteransku dijetu testirali su odnos prehrane s kardiovaskularnim bolestima i smrću uglavnom u zapadnim zemljama. Ocjena zdrave prehrane PURE uključivala je dobru zastupljenost zemalja s visokim, srednjim i niskim prihodima ", rekao je Salim Yusuf, viši autor i glavni istraživač PURE.

"Osim većih količina voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, istraživači su pokazali da je umjerenost ključna u konzumaciji prirodne hrane", rekao je. "Umjerene količine ribe i punomasnih mliječnih proizvoda povezane su s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti. Isti zdravstveni rezultati mogu se postići umjerenom konzumacijom žitarica i mesa, sve dok se radi o nerafiniranim cjelovitim žitaricama i neprerađenom mesu."

PURE Healthy Diet Score preporučuje prosječni dnevni unos voća u dva do tri obroka, povrća u dva do tri obroka, orašastih plodova u jednoj porciji i mliječnih proizvoda u dvije porcije. Rezultat također uključuje tri do četiri tjedne porcije mahunarki i dvije do tri tjedne porcije ribe. Moguće zamjene uključivale su cjelovite žitarice u jednoj porciji dnevno i neprerađeno crveno meso ili perad u jednoj porciji dnevno.

Podijeli