Ruđerovac otkriva pozadinu magije arginina

image

Kemičar s Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Mario Vazdar , u suradnji s kolegama s Instituta za organsku kemiju i biokemiju u Pragu (Češka), Sveučilištem Lund (Švedska) i Znanstvenog centra Fritz Haber u Jeruzaemu (Izrael), objavio je znanstveni rad s osvrtom na višegodišnje istraživanje privlačnih interakcija između pozitivno nabijenih aminokiselina u vodi i na biološkim membranama .

Rezultati istraživanja ovih svojstava mogu doprinijeti razvoju novih pametnih strategija ciljanog transporta različitih tvari u stanicu s primjenom u medicini i farmaciji....

(0 glasova)

Prozirni film drastično reducira troškove hlađenja

image

Znanstvenici MIT-a i Sveučilišta u Hong Kongu razvili su novi tip prozirne folije s toplinskom zaštitom za prozore koja bi nam mogla uvelike smanjiti troškove hlađenja klima uređajima.

Folija je potpuno prozirna sve do temperature od 32 stupnja celzija, a nakon toga postaje poluprozirna poput zamrznutog stakla , što rezultira reflektiranjem 70 posto topline koja dolazi od sunčeve svjetlosti, čime smanjuje temperaturu unutarnjih prostora i dakako potrošnju vaših klima uređaja .

Kako bi se postigla maksimalna blokada topline, znanstvenici su...

(0 glasova)

VIDEO: Rocket Lab uspješno lansirao komercijalnu misiju

image

Nakon više mjeseci odgode, privatna svemirska tvrtka Rocket Lab uspješno je realizirala svoju prvu komercijalnu misiju pod nazivom It's Business Time . Svemirski američko-novozelandski startup je u svemir je lansirao svoju Electron raketu koja je u orbitu Zemlje izbacila 6 malih satelita, 5 cubesatova i jedan za vremensku prognozu . Pored toga raketa je u svojem gornjem stupnju nosila i opremu za testiranje tehnologije za deorbitiranje , kao što možete vidjeti u snimci lansiranja u ovom videu .

 

Misija...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Ruski milijarder i NASA traže aliene na Enkeladu

image

Rusko-izraelski milijarder Yuri Milner planira prvu privatnu svemirsku misiju u duboki svemir, a u njezinoj realizaciji pomoći će mu NASA.

Mnogi znanstvenici vjeruju kako postoji dobra mogućnost da na Saturnovom mjesecu Enkeladu postoji mikrobiološki život, pa Milner želi upravo tamo uputiti misiju koja će tražiti sićušne "aliene". NASA je u rujnu ove godine već potpisala ugovor s Milnerovom neprofitnom organizacijom Breakthrough Starshot Foundation , pa će njezini znanstvenici surađivati na znanstvenim, tehničkim i financijskim planovima za realizaciju misije koja će...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

FER ušao u završnicu Innovation Radar Prize 2018

image

Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije LAPOST odabran je od strane Europske komisije među 50 finalista natjecanja Innovation Radar Prize 2018 i to za kategoriju Excellent Science . Riječ je o natjecanju Europske komisije za identificiranje inovacija i inovatora istraživačkih projekata EU-a s najvećim potencijalom.

LAPOST se našao među 50 finalista među kojima su i renomirana europska sveučilišta i instituti kao što su Technical University of Denmark, University of Iceland i njemački Fraunhofer Institute for Intelligent Analysis and Information Systems....

(0 glasova)

MIT razvija moćno lasersko svjetlo za pozivanje aliena

image

Znanstvenik sveučilišta MIT James Clark objavio je znanstveni rad u kojem opisuje sustav laserskog svemirskog fara ili svjetionika , koji bi omogućio vanzemaljskim civilizacijama da nas uoče s udaljenosti do 20.000 svjetlosnih godina.

Njegov znanstveni rad podrazumijeva ispucavanje lasera od 1 do 2 megavata kroz 30-metarski ili 45-metarski teleskop ka svemiru, kako bi se stvorio far koji će emitirati dovoljno zračenja da ga se razlikuje od infracrvene energije Sunca.

Ukoliko se u susjednom sunčevom sustavu, odnosno primjerice na egzoplanetima koji...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Muskov Starman u Roadsteru prošao Mars

image

Ako ste se pitali gdje je završio maneken Starman koji je u svemirskom odijelu vozio crveni Tesla Roadster nakon što je lansiran Falcon Heavy raketom u svemir u veljači 2017. godine, predstavnici SpaceX-a su objavili njegovu točnu lokaciju.

Kao što se može vidjeti u dijagramu objavljenom na SpaeX-ovom Twitter profilu, Starman je svojim autom prošao Mars i iduća stanica mu je, kako kažu, "restoran na kraju svemira", aludirajući na naslov drugog nastavka Douglas Adamsovog romana " Vodič kroz galaksiju za...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Rover otkriva što se nalazi ispod površine Marsa

image

InSight rover koji će izbušiti površinu Marsa u potrazi za vodom, životom i geološkim otkrićima do 5 metara dubine, 26. studenog ove godine započet će spuštanje kroz atmosferu crvenog planeta kako bi započeo svoju istraživačku misiju koja bi prema planovima treba trajati dvije godine .

Mada se NASA šali kako će nam rover napokon otkriti žive li Marsovci u podzemlju četvrtog planeta od Sunca, njegova osnovna uloga će biti u otkrivanju kako su se Mars i Zemlja formirali u davnoj...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Znanstvenici napravili funkcionalnu vučnu zraku

image

Znanstvenici sveučilišta University of Adelaide približili su nas na još jedan korak do tehnologije vučne zrake (tractor Beam) kakvu ste mogli vidjeti u SF filmovima i serijama poiput Star Treka i Orvillea (slika gore).

Sami izraz vučna zraka podrazumijeva svjetlosnu energetsku zraku koja može zarobiti i povući materiju , čak i do veličine velikih svemirskih brodova i manjih planeta, no ona koju su izumili australski znanstvenici zasad je u stanju samo povlačiti atome kroz mikroskopski sitnu rupicu u središte specijalnog...

(0 glasova)

Ruđerovka istražuje alge za spas vodenih sustava

image

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković u suradnji s kolegama iz triju država u regiji - Češkom, Mađarskom i Slovačkom, zahvaljujući projektu financiranom od strane Međunarodne višegradske fondacije ( IVF ), istražuju utjecaj toksičnih tvari na prilagodbu stanica alga u vodenom sustavu.

Riječ je o projektu "Algal cell biophysical properties as markers for environmental stress in aquatic systems" kojeg vodi dr. sc. Nadica Ivošević DeNardis iz Laboratorija za biogeokemiju mora i atmosfere Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a, a koji je...

  • Objavljeno u Znanost
(0 glasova)
Pretplati se na ovaj RSS feed