Ruđerovci poboljšavaju tehnologiju proizvodnje vodika

image

Tim znanstvenika iz Grupe za računalne bioznanosti s Instituta Ruđer Bošković ( IRB ) u suradnji s njemačkim kolegama sa Sveučilišta Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg (FAU) razjasnio je industrijski-najiskoristiviji mehanizam proizvodnje vodika. Rezultati su objavljeni u jednom od najutjecajnijih časopisa u području kemije Angewandte Chemie International Edition.

Primjenom teoretskih i eksperimentalnih znanja i metoda, znanstvenici su došli do novih spoznaja o procesu proizvodnje vodika u reakciji izmjene vodenog plina ( WGSR ) uz pomoć katalizatora baziranog na ruteniju . Da je riječ...

  • Objavljeno u Znanost
(0 glasova)

VIDEO: New Glenn je nova raketa Jeffa Bezosa

image

Jeff Bezos i njegova svemirska tvrtka Blue Origin lansirali su video u kojem predstavljaju novi raketu pod nazivom New Glenn koja je ime dobila po astronautu Johnu Glennu , prvom američkom astronautu koji je ostvario orbitalni let.

Nova raketa je znatno veća od Blue Originove rakete New Sheppard , ali i od Falcon Heavy i Falcon 9 raketa SpaceX-a te Delta IV Heavy rakete tvrtke ULA.

Prvi stupanj rakete je višekratno iskoristiv (do 25 puta ), dok vrh rakete u...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Prvo klijanje bilja na Mjesecu u povijesti

image

U okviru svemirske misije Chang'e 4 , dio koje je i rover " Zec od žada " koji krstari tamnom stranom Mjeseca, Kina je na Mjesec dovela i specijalni mali tank za biološke eksperimente .   

U tanku se nalazi prava mala farma za uzgoj bilja, odnosno za klijanje sjemenki. Kineski znanstvenici sada su objavili da je upravo počelo klijati sjeme pamuka i pokazali prvu fotku (slika gore) na kojoj to možete vidjeti.

Ovo je za astrobotaniku vrlo velika stvar,...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

VIDEO: Pogledajte panoramske snimke tamne strane Mjeseca

image

Kineska letjelica Chang' e-4 sletjela je 4. siječnja 2019. na "tamnu stranu Mjeseca" koja kao što znamo nije doista tamna, već ju tako zovemo jer nije nikad okrenuta prema nama, dok ju Sunce obasjava baš kao i "svijetlu". Ubrzo nakon slijetanja, iz letjelice se odvojio rover Yutu-2 koji je započeo svoju šetnju po dosad neistraženim predjelima našeg prirodnog satelita, a započeli su i biološki eksperimenti koji će se provoditi tijekom ove misije unutar specijalnih malih "biolaboratorija".

Dakako, jedan od posebno...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Hrvatski AI za grupiranje podataka i prepoznavanje lica

image

Jedan od temeljnih problema u računalnim znanostima unutar područja poznatog kao nenadzirano učenje jest grupiranje podataka . Naime, za razliku od nadziranog strojnog učenja gdje su podaci dani u obliku ulazne i ciljne vrijednosti, a stroj uči funkciju koja ulaznim podacima pridružuje klasnu ili realnu vrijednost ciljanih podataka, u procesu nenadziranog strojnog učenja od algoritama se očekuje da podatke grupiraju u funkcionalne skupine koristeći isključivo informacije naučene iz samih podataka (engl. data driven methods). Pojednostavljeno, kod nenadziranog učenja nema učitelja,...

  • Objavljeno u Znanost
(0 glasova)

VIDEO: Prve fotke Ultime Thule i pjesma Briana Maya

image

NASA je dobila najljepši novogodišnji poklon koji si je mogla poželjeti. U novogodišnjoj noći pola sata iza ponoći stigao joj je signal s New Horizonsa koji je potvrdio da je letjelica uspješno stigla u blizinu Ultime Thule , najudaljenijeg objekta u Sunčevom sustavu koji je jedna zemaljska letjelica ikada posjetila.

Tek tada se u zapovjedništvu misije otvorio šampanjac i pustila prigodna pjesma New Horizons - Ultima Thule Mix, koju je specijalno za ovu prigodu snimio Brian May , čuveni gitarist...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Novogodišnja posjeta najudaljenijem objektu Sunčevog sustava

image

Još je samo malo vremena ostalo do trenutka kada će NASA-ina svemirska letjelica New Horizons stići do objekta Ultima Thule koji se nalazi na udaljenosti od 6,4 milijardi kilometara od Zemlje. Nakon spektakularne posjete Pluton u, New Horizons će tako proučavati najudaljeniji objekt u Sunčevom sustavu, koji je ujedno i najstariji koji je ljudska rasa ikada posjetila, pa bi nam mogao otkriti neke tajne nastanka Sunčevog sustava koji je star oko 4,5 milijardi godina.

Letjelica veličine koncertnog klavira trenutno se...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

VIDEO: Prvo bioprintanje živog tkiva u svemiru

image

Uz pomoć Organ.Avt bioprintera kojeg su napravile tvrtke Invitro i 3D Bioprinting Solutions , ruski kozmonauti Oleg Kononenko i Sergej Prokopjev po prvi su puta u svemiru izveli eksperiment bioprintanja živog tkiva ljudske hrskavice i mišje štitnjače.

Cilj eksperimenta je ustanoviti kako mikrogravitacija i svemirsko zračenje utječu na razvoj živog tkiva i organa, kako bi se došlo do više saznanja o utjecaju dugih putovanja ljudi na Mars i druge planete u Sunčevom sustavu, kao što možete vidjeti u ovom videu...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Zimska čarolija na Marsu

image

U ove predblagdanske i blagdanske dane često ćete naići na fotke koje prikazuju lijepe zimske prizore i pokazuju koliko je naša Zemlja lijep planet. No kako ne biste pomislili da jedino na Zemlji možete uživati u zimskim čarolijama predivnih krajolika, ESA je objavila fotku sa sjevernog pola Marsa , koju je snimila Mars Express misija.

Na fotki se može vidjeti kratev Korolev , nazvan prema legendarnom pokretaču svemirskog programa Sovjetskog Saveza koji je ljudsku rasu doveo u svemir.

Slika je nastala...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

InSight postavio seizmometar na Marsovu površinu

image

NASA je objavila da je InSight misija započela s postavljanjem svojih instrumenata na Marsovu površinu, među kojima je i seizmometar u obliku zvona (slika gore) koji će služiti za slušanje " marsotresa ". Unutar seizmometarskog sustava nalaze se senzori koji su razvijeni u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a čitav eksperiment će se koristiti s ciljem proučavanja unutrašnje strukture Marsa. InSight je također opremljen i sondom koja će bušiti  tlo Marsa i mjeriti temperature ispod njegove površine, a tu je i...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)
Pretplati se na ovaj RSS feed