VIDEO: New Glenn je nova raketa Jeffa Bezosa

image

Jeff Bezos i njegova svemirska tvrtka Blue Origin lansirali su video u kojem predstavljaju novi raketu pod nazivom New Glenn koja je ime dobila po astronautu Johnu Glennu , prvom američkom astronautu koji je ostvario orbitalni let.

Nova raketa je znatno veća od Blue Originove rakete New Sheppard , ali i od Falcon Heavy i Falcon 9 raketa SpaceX-a te Delta IV Heavy rakete tvrtke ULA.

Prvi stupanj rakete je višekratno iskoristiv (do 25 puta ), dok vrh rakete u...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Prvo klijanje bilja na Mjesecu u povijesti

image

U okviru svemirske misije Chang'e 4 , dio koje je i rover " Zec od žada " koji krstari tamnom stranom Mjeseca, Kina je na Mjesec dovela i specijalni mali tank za biološke eksperimente .   

U tanku se nalazi prava mala farma za uzgoj bilja, odnosno za klijanje sjemenki. Kineski znanstvenici sada su objavili da je upravo počelo klijati sjeme pamuka i pokazali prvu fotku (slika gore) na kojoj to možete vidjeti.

Ovo je za astrobotaniku vrlo velika stvar,...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

VIDEO: Pogledajte panoramske snimke tamne strane Mjeseca

image

Kineska letjelica Chang' e-4 sletjela je 4. siječnja 2019. na "tamnu stranu Mjeseca" koja kao što znamo nije doista tamna, već ju tako zovemo jer nije nikad okrenuta prema nama, dok ju Sunce obasjava baš kao i "svijetlu". Ubrzo nakon slijetanja, iz letjelice se odvojio rover Yutu-2 koji je započeo svoju šetnju po dosad neistraženim predjelima našeg prirodnog satelita, a započeli su i biološki eksperimenti koji će se provoditi tijekom ove misije unutar specijalnih malih "biolaboratorija".

Dakako, jedan od posebno...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

VIDEO: Prve fotke Ultime Thule i pjesma Briana Maya

image

NASA je dobila najljepši novogodišnji poklon koji si je mogla poželjeti. U novogodišnjoj noći pola sata iza ponoći stigao joj je signal s New Horizonsa koji je potvrdio da je letjelica uspješno stigla u blizinu Ultime Thule , najudaljenijeg objekta u Sunčevom sustavu koji je jedna zemaljska letjelica ikada posjetila.

Tek tada se u zapovjedništvu misije otvorio šampanjac i pustila prigodna pjesma New Horizons - Ultima Thule Mix, koju je specijalno za ovu prigodu snimio Brian May , čuveni gitarist...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Novogodišnja posjeta najudaljenijem objektu Sunčevog sustava

image

Još je samo malo vremena ostalo do trenutka kada će NASA-ina svemirska letjelica New Horizons stići do objekta Ultima Thule koji se nalazi na udaljenosti od 6,4 milijardi kilometara od Zemlje. Nakon spektakularne posjete Pluton u, New Horizons će tako proučavati najudaljeniji objekt u Sunčevom sustavu, koji je ujedno i najstariji koji je ljudska rasa ikada posjetila, pa bi nam mogao otkriti neke tajne nastanka Sunčevog sustava koji je star oko 4,5 milijardi godina.

Letjelica veličine koncertnog klavira trenutno se...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

VIDEO: Prvo bioprintanje živog tkiva u svemiru

image

Uz pomoć Organ.Avt bioprintera kojeg su napravile tvrtke Invitro i 3D Bioprinting Solutions , ruski kozmonauti Oleg Kononenko i Sergej Prokopjev po prvi su puta u svemiru izveli eksperiment bioprintanja živog tkiva ljudske hrskavice i mišje štitnjače.

Cilj eksperimenta je ustanoviti kako mikrogravitacija i svemirsko zračenje utječu na razvoj živog tkiva i organa, kako bi se došlo do više saznanja o utjecaju dugih putovanja ljudi na Mars i druge planete u Sunčevom sustavu, kao što možete vidjeti u ovom videu...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Zimska čarolija na Marsu

image

U ove predblagdanske i blagdanske dane često ćete naići na fotke koje prikazuju lijepe zimske prizore i pokazuju koliko je naša Zemlja lijep planet. No kako ne biste pomislili da jedino na Zemlji možete uživati u zimskim čarolijama predivnih krajolika, ESA je objavila fotku sa sjevernog pola Marsa , koju je snimila Mars Express misija.

Na fotki se može vidjeti kratev Korolev , nazvan prema legendarnom pokretaču svemirskog programa Sovjetskog Saveza koji je ljudsku rasu doveo u svemir.

Slika je nastala...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

InSight postavio seizmometar na Marsovu površinu

image

NASA je objavila da je InSight misija započela s postavljanjem svojih instrumenata na Marsovu površinu, među kojima je i seizmometar u obliku zvona (slika gore) koji će služiti za slušanje " marsotresa ". Unutar seizmometarskog sustava nalaze se senzori koji su razvijeni u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a čitav eksperiment će se koristiti s ciljem proučavanja unutrašnje strukture Marsa. InSight je također opremljen i sondom koja će bušiti  tlo Marsa i mjeriti temperature ispod njegove površine, a tu je i...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Otkriven najudaljeniji objekt u Sunčevom sustavu

image

Znanstvenici Instituta znanosti Carnegie otkrili su najudaljeniji objekt ikada zabilježen u Sunčevom sustavu s oznakom 2018 VG18 i nazvali ga Farout.

Objekt se nalazi na udaljenosti između 120 i 130 astronomskih jedinica od Sunca (jedna astronomska jedinica ili AU iznosi koliko i srednja udaljenost Zemlje od Sunca, 149,6 milijuna kilometara). Za usporedbu Pluton se nalazi na udaljenosti od 34 AU, a dosad najudaljeniji poznati objekt Eris na 96 AU. Sonda Voyager 2 koja je upravo izašla iz Heliosfere Sunčevog sustava...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

VIDEO: Potraga za životom na Marsu u Jezeru

image

NASA je već isplanirala rutu kojom će se kretati idući rover na Marsu tijekom misije Mars 2020 . koji će tražiti tragove mikrobiološkog života . To će biti područje unutar i oko kratera po nazivu Jezero , koji je ime dobio 2007. prema imenima gradova u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj i Češkoj, a kako NASA kaže, u prijevodu znači upravo jezero (lake).

Stoga bi nam bilo posebno zanimljivo da se "Marsovci" pronađu baš na mjestu koje ima takvu poveznicu...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

18 milijardi kilometara and counting

image

Nakon proputovanih 18 milijardi kilometara  Voyager 2 postao je drugi objekt izrađen ljudskom rukom koji je izašao iz heliosfere – balona vruće magnetske plazme i Sunčevih čestica koji nastaje djelovanjem Sunčeva vjetra.

Program Voyager primarno je služio za istraživanje Jupitera i Saturna, no naknadno je Voyager 2 poslan u istraživanje Urana i Neptuna, dok je sestrinska sonda Voyager 1 prošla Pluton te nastavila prema kraju Sunčeva sustava.

Dokaz o napuštanju heliosfere znanstvenici su očitali na instrumentu pod nazivom Plasma Science...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Tamna strana Mjeseca dobiva gosta

image

Kina je u petak u 19:22 po lokalnom vremenu lansirala raketu čiji sadržaj je namijenjen istraživanju tamne strane jedinog Zemljinog satelita.

Sat kasnije kineska novinska agencija Xinhua javlja kako je raketa uspješno lansirana, a tim je pothvatom, ukoliko sve prođe u redu, Kina postala prva zemlja koja fizički istražuje dio Mjeseca nevidljiv sa Zemlje.

Radi se o lansiranju dva osnovna dijela:  glavni lander težak nešto više od tone te rover koji teži otprilike 140 kilograma. Usporedbe radi,  NASA-in Curiosity rover...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)